2017. június 20., kedd

10 legnagyobb tévhit a Kádár korszakról.

Figyelem! A bejegyzés hasonlatokat és költői túlzást is tartalmazó üzemben készült!
 A beérkezett észrevételek alapján javításra került: 2017.06.25.
Olvasási idő: 11 perc

Előszó helyett:
 A NOSZTALGIÁZÁS torzítja az emlékezetet, fiatalnak lenni jó, ezért az emberek fiatal korukra örömmel emlékeznek, ez pedig torzítja az emlékeket, az elviselhetőt jónak, a rosszat még rosszabbnak érezzük. Önbecsapó pszichológiai folyamat, egy össznépi Stockholm szindróma. 
 Tudományosan bizonyított tény, hogy 5 évnél régebbi dolgokra az emberek rosszul emlékeznek és e tévképzeteikhez ragaszkodnak, még akkor is ha szembesítjük az eredeti eseményekkel (pl a saját naplóját felolvassuk neki). Veszettül visítanak tévképzeteik védelmében minden ténnyel szemben, A Kádárkorszak elmékit ilyen tévképzetek tömkelege színezi. Csapjunk rendet:

0 - A Kádár korszak véget ért – „Rendszerváltás....” HAMIS

 A Kádár korszak átalakult, módosult, de nem szűnt meg. Ha volt is rendszerváltás, az 1982 lett volna, amikor a Magyar Népköztársaság belépett az IMF-be. Pont. 
 1989 csak hatalomtechnikai játék volt. A mai politikai "elit" rendszerváltás előtt is funkcionárius volt, vagy esélyes wannabe komcsikáder volt. Orbán, Gyurcsány egyaránt a kádári rendszer elitje lenne, Körvérke ideológiai ellenőr volt 88-ban, Stb. Gyakorlatilag a parlament összetétele közel 90%-ban ugyan ez lenne ha még lenne VSZ.
 Az MSZMP él és virul, mindössze a részcsoportjai új nevet használnak. Reformkomcsik, ortodox-komcsik, wannabe komcsik, (ál)értelmiségi-komcsik, stb. ma is a parlamentben ülő csportok, MSZP(szdsz-dk-pm), Fidesz, (régebben: SZDSZ+MDF)... stb. Talán az egyetlen párt ami nem exkáderek által lett alapítva az a Jobbik. De a jobbik IS egy moszkovita szélsőbalos párt, amit csak a rasszizmusa miatt hívnak szélsőjobbnak, valójában egy Putyinista párt, ami a moszkvai Nemzeti Kommunista Párt budapesti verziója 1/1.
 A kádárkorszak elvi alapja sem szűnt meg, a 3T helyett jött a kormányzati médiauralom (2010-ig az Msz(m)p, azóta a Fidesz kézivezérlésén). Maga a kádári munkakultúra, életszemlélet és végtelen cinikus kollaboráns szemlélet máig megvan.
 Az új Kádár Orbán. Személykultusz stimt. Kamunagypapa kép stimt. Haveri alapú országszétosztás stimt. Föld újraelosztása a pártelit tagjai közt stimt (jó most nem hívjuk TSZ-nek hanem Csányi RT-nek). Médiauralom stimt. Orosz vezető seggének kritikátlan kinyalása stimt. Az unió csicskaszerű kollaboráns kiszolgálása stimt (jó ez európai és nem szovjet, de a téma szempontjából ez lényegtelen). A nemzeti érdekek teles leszarása, de kamunacionalista lózungokkal való eladása stimt. Orbán úgy győzte le Kádárt, hogy ő lett Kádár 2.0, csak ennek az átalakulásnak az árát meg a kedves adófizető fizeti meg: A padlássöprésnek az 1 kulcsos (80% áfával és minden járulékkal) adóterror felel meg.

1 - Orosz piac legendája – „Az oroszok minden sz@rt megvettek” HAMIS

 A mezőgazdasági kivitelben a három vezető ország Kelet-Németország, Románia (lö: erdélyi Magyarok!!!) és Csehszlovákia (szovákiai Magyarok!!!) volt már a hetvenes években is. Bármilyen meglepő ez ma is így van, Romániába többet exportálunk mint Oroszországba, Olaszországba és egész Ázsiába együtt. 
 Oroszország az első 10 országban mindig hátul volt, a legtöbb évben még az Olaszországba irányuló export is megelőzte valójában az orosz exportot. Ugyanis az orosz piac a gabona-kereskedelemben volt csak egyeduralkodó. Az más kérdés, hogy trendszerűen elfelejtettek fizetni rendesen. Egy egész rendszer volt a ruszkiknál a nemfizetésre (konvertibilis rubel rendszer).

1990 után pedig az Oroszok nem voltak hajlandók magyar terméket venni, mert a nemzetközi piacon olcsóbban jutottak gabonához (a TSz-knél tárgyalom ennek okát).
Egyébként ez most is a németek a fő partnerek. Csak most a téliszálámiért RTL Klubot kapunk cserébe, nem Trabantot. Megérte? Hát ezt mindenki maga ítélje meg.

2 – Nem volt munkanélküliség – „mindenkinek volt munkája, a kmk-st elverte a rendőr” HAMIS

 A „dolgozó nép” közel harmada SOHA SEMMIT NEM CSINÁLT. Pont.
Az akkori szabályozás miatt a vállalatok abban voltak érdekeltek, hogy minél több alacsony fizetésű munkást alkalmazzanak. Ezzel alakult ki a kapun belüli munkanélküliség, az ú.n. vattemberekkel töltötték fel papíron az üzemeket, akik nagyon kicsi bért kaptak, cserében nem is kellett dolgozniuk. A módszer a statisztikai csalás egy fajtája volt csupán és 10-30% között volt az ilyen kamumunkás, üzemenként.
Emellett haveri alapon az irodák tele voltak rakva rokonokkal, ismerősökkel akik szintén nem dolgoztak, így lehetett minden középvezetőnek saját titkára/titkárnője.
Konkrét példa, a hazai csodás lakatgyártás. Megcsinálták a lakat házát 50% selejtgyártással szagmunkások 2 üveg Tengerész ízű szeszesital között, egy IFA elfurikázta 400 liter gázolaj árán Sátoraljaújrhelyre a cuccot, ahol másik banda 2 üveg Vilmos ízű szeszesital között belerakta a zárat. Egy másik IFA 600 liter gázolaj árán elfurikázta Pestre a lakatot, ahol egy halom Marika becsomagolta miközben átbeszélték az előző napi Ablak tartamát. Végül a 12 forinttért eladott lakat = 3000 alkalmazott, akiből 600 csinált egy lakatot 22 forint áron. Innen ered az, hogy a magyar cégek hatékonysága a protekció miatt olyan gyenge, hogy a japánoknál szemrebbenés nélkül harakirizne az egész üzem.
1970-től a túlfoglalkoztatás mellett krónikus munkaerőhiány kezdett kialakulni, szóval már akkor sem volt elég szakember, nem új jelenség hiába virnyákol erről a közbeszéd. Az eltartottak száma 1981-ben volt a legmagasabb. A későbbiekben a munkanélküliséget fokozta a „politikailag megbízhatatlanok” köre. Ebbe sokszor simán kicsinyes „pofa alapon” bárki bekerülhetett és akkor az emberek tanulmányait és foglalkoztatottságát ellehetetlenítették véglegesen.
Egyébként a jelenlegi vezető politikusaink közel 100%-a soha nem dolgozott érdemben, hanem haveri/rokoni alapon beleültek a vagyonba és/vagy a parlamentbe.


3 – A Magyar ipar legendája – „Akkor még volt minőségi termelés” HAMIS

 A nagyszerű magyar ipar 1970-ben a Csepel 344-el kb. ott tartott, ahol a Horthy korszak ipara 1938-ban tartott a Rába Botonddal. Ez mindent elmond a  szomorú valóságról. 1970-re már 30 év lemaradásban volt a magyar ipar saját magához képest is, mivel minden érdemi fejlődés a háború előtti évekből származik (Ganz dízelek, járműtechnika, fegyvertervezés [Kucher]), vagy elavult nyugati cuccok másolása (Csepel = Steyr 380) volt.
(Orbitális tévhit, hogy a Cs-344 nagyon jó terepjáró, fejlett jármű volt, ez a PSZH-ra igaz, de a Csepzonnál, még a D-130 terepjáróképessége is fényévekkel volt jobb, az eredeti NIK papír is "terepjárónak nevezhető" kifejezést alkalmazta a 344-re. Az 1938-as botond minden adottságában jobb terepjáró volt).

 Rendkívül alacsony hatékonyság jellemezte ezt a korszakot. Drágábban termelt a magyar ipar, mint az amerikai, úgy hogy a munkások fizetése ötöde volt. Közben a selejt gyártás akkora volt, hogy annak a tizedéért harakirizett volna a már említett Japán jobb érzésű meo-s. De a Magyar Retro c. film tökéletesen bemutatja azt a kádári „lopjunk a gyárból” alapú moslék munkamorált, ami máig megnyomorítja a kisiparunkat. Persze ezt pont azok tagadják a legjobban akik ennek a „szarokrája” morálnak a legnagyobb hívei.
 Igen, ekkor alakult ki az a neoproli mentalitás, hogy a 34 darab drótból összeszigszalagozzuk a vezetéket, meg 30-an szagértegetjük, hogy a 12-es csavar jó-e a 10-es lyukba. Aztán meglepődünk amikor kiderül, hogy az egész úgy szar ahogy van. Ráadásul aki nem rokon/haver annak nem szabad szagértegetnie. Nem, hiszen senkit nem érdekel, hogy mit mond aki tényleg ért is hozzá, mert ha ért is hozzá az már „okoskodás”.

4 – A Magyar kisember legendája – „Akkor jól élt a kisember” HAMIS

 A panelproliságot és a prolitudatot intézményesítő Ablak című műsor a magyar kultúrára olyan hatással volt mint egy neutronbomba, máig ezért képtelen a magyar néplélek működni. A korábbi társzadalomban volt a proletariátus, a polgárság, a parasztság és a szűk burzsoá. A Kádár korszak némi krumplileves és kannásbor kiosztásáért cserében elvárta a politikáról leszokást, mint ha az valami káros kábszi lenne. Ennek keretében a három osztály jelentős részét letépte a gyökereiről az állam, különösen amikor bepörgött a 3T rendszer.
 Mi képződött a gyökértelenekből? Egy új csoport a PANELPROLI. Lakhat falun, családi házban, vagy luxusvillában akkor is csak panelproli marad kulturális igénytelensége miatt. Persze ő magáról szinte sosem tudja, hogy panelproli.
 Ő már nem proletár, mert nincs szerveződőkészsége, nem paraszt, mert nincsenek hagyományai, és nem polgár, mert nincs műveltsége. Hagyományok helyett kispolgári pletykafészeksége van. Műveltsége helyett lényegtelen baromságokat tud, amiket lelkesen hallgat vissza Vágó Istvántól, de gőze nincs arról, hogy hogyan kell megoldani egy másodfokú egyenletet. Teljesen alkalmatlan a szerveződésre mert önző, igénytelen szemetet tekint kultúrának.. 
 Számára a kultúra a maúnikasó, az éjjelnappalbutapest és a szüjjémán. Mindenkit utál, aki okosabb, jobban hisz az ostoba konteókban, mint az amerikai redneck, miközben gyűlöl mindenkit, aki nem a seggét nyalja éppen. Ha bármi hatalomhoz jut azonnal letapos mindenkit aki alatta van, főlg azokat akik korábban neki segítettek. Na ma ez a magyar társadalom harmada-fele. És ez a réteg a kádárkorszak kulturális hatása. A vidékről panelba tolt parasztság, a kannásbortól lebutult munkásság és az ’56 utáni kényszerűen félművelt fekélybe süllyedő polgárság gyermekei ma ezek.


5 – A TSZ legendája – „Világszínvonalú mezőgazdasági csoda” HAMIS

 Az ország földjeinek 80%-án, Amerikából vásárolt technikákkal (pl.: Steiger), gigantikus beruházásokkal a TSz-ek alig KÉTSZER termeltek többet, mint Jolánka néni a tanyán a kapával, az ország földjeinek 20%-án. Valójában egy hangzatos csőd a TSZ rendszer, a szövetkezetek alig tizede volt nyereséges. A korrupt vezetők miatt kis hatásossággal, gigantikus költségeken termeltek, annyi műtrágyát használva, olyan rossz technikai módszerekkel, hogy a mai magyar mezőgazdaság részben pont a talajromlás hatásai miatt van megnyomorodott állapotban.
 Ráadásul a magyar mezgé’ drágábban termelt mint a Francia, vagy az Amerikai (pont a vezetői korruptság miatt) ezért a KGST szétesése utáni 1. másodpercben a piacai megszűntek, mert senki nem akart másfélszeres áron venni gabonát ha az a megszűnő KGST kvóta miatt már nem kötelező. (slusszpoén a kvótákkal a gazdaságokat szétbarmoló KGST-t eletető turbónyuggerek  vernyákolnak most a legjobban az EU-s kvóták miatt).

6  – Bezzeg akkor mindenki becsületes volt - HAMIS

 A cégből lopás, a mutyizás, a korrupció és az egész protekción alapuló, az életképtelen gazdaságot, a mutyizó politikát és az összefogásra képtelen társadalmat a Kelet-Németországtermelte ki, ai a Habsburgok egyenes ági leszármazottja, akár csak az érett Horthy rendszer (1935-1938).  Mindenki lopott a cégekből mint állat, ma meg csodálkozunk, hogy az akkor szocializálódott politikusaink lopnak mint az állat. Persze Átla Bélát nem a korrupció zavarja igazából, neeeem. Az ő szemében az a szálka, hogy ő már nem tud lopni, mert a TSZ helyén a Hans & Wung ZRt van, aki feljelenti ha lop.
 A cuculizmusban a rendőr rendet tartott? Ha 3-nál több ember beszélt 10 percnél tovább, akkor odament és megkérdezte, hogy „Namiafa$zom ez a gyülekezés?!” És ha nem húztál el akkor elvert gumibottal / lett aktád és jelentettek rólad onnantól. Csak épp a keménybűnöző nagyrészt sosem fogták el, csak elkussolták az eseteket még a statisztikából is. A becsületről szólva pedig meg kéne említeni a majd 1 millió besúgót. Na az aztán a gerinctelenség előszobája a mai politika felé. Na nem véletlenül nem engedik feloldani az ügynökaktákat a fideszmszp-ék.
 A gyerekek 40%-a nem attól volt aki elvileg a papuci (a korai genetikai vizsgálatok ezen buktak el). Bezony Kovácsné B. Özséb iszonyatosan, szinte vért hányva szidja a mai „tinikurvák” erkölcseit, az esetlen szexualitást. Na igen. Csak épp őt is 30+ pasi csinálta meg bálok után, a szalmabálában. Sőt azokat a kulturális mémeket, ami miatt a kisunoka Kittike is a diszkóWC mélytorkos tündérszája lesz az pont az ő tudat alatti öröksége. A mai fiatalok pont olyanok, mint amilyen tudat alatt volt az előző generáció és aki a fiatalokat szidja, az inkább azon gondolkozzon, ki nevelte őket olyanná amilyenek.

7 – A sorkatonaság – „Az megneveltek a szaros fiatalokat”HAMIS

 A sorkatonaság nevelő ereje köré olyan legendákat költött a magyar néplélek, hogy a receptért legjobb marketingesek sírva könyörögnének. Önigazolás? Talán. Elcsesztek fél/1/2 évet az életünkből és tudjuk, hogy semmi értelme nem volt, ezért mögé költünk egy legendát ai miatt „megérte”. A sorkatonaság katonailag semmit nem ér. Megmutatta az elmúlt 50 év, hogy Átla Béla, Fang Lee, Kak Ivan és Szőnyeg Achmed sorkatonák kb a 2. lövésnél szaladnak szét, vagy a hivatásos ellenség kifilézi őket percek alatt.

 Ellenben a sorkatonaság sikeresen emelte az egekbe az alkoholizmust, a Pitralon és Derby arcszeszek vedelését.  Aztán a másnapos bakák habosat böfögtek… 1982-ben volt az alkoholizmus csúcsa emiatt, a sok szívatás meg az öngyilkossági rátát is úgy megemelte, mint egy Matolcsi/Gyurcsány nyilatkozat az inflációt.
 A facebookon „Dzsásztin Bíebereket” szívesen megnevelő 35 éves nyálverő megvénült nőcik és hímek, pedig gondolom a sorkatonákkal kapcsolatos (kufirc a bokorban, technokol szipuzás a PSZH-ban) emlékeik felett végeznek verbális maszturbációt.


8 – A magyar iskola sikere – „A legtöbb Nobel díjas / fő” HAMIS

  A Kádári iskola sikerének legendáriuma két oszlopon álló mutáns délibáb:
Az első lába a Klebersberg Kuno nevével fémjelzett, a Horthy kor legértelmesebb programjaként értékelhető iskolateremtés, aminek a gyümölcsét szaggatta le híres tudósaink képében a cuculizmus kosztos mancsa. Igen, a zseniális tudósaink nem a kádári panelproliképző szakiskola terméke, hanem a Klebersbergi iskolák sikereinek bizonyítékai.
 A másik pedig a kulturálisan értékelhetetlen - a valóságban sima verbális maszturbációként létező - hazai kvízműsorok posványa. Tudás? Teljesen lényegtelen ökörségek visszaböfögése Vágónak. Ennek megfelelően a hazai iskolarendszer is arra idomodott, hogy Átlag Gézuka tudja, hogy Kassák Lajos hány éves korában fingta telibe a Béke u. 12 kapuját. De még véletlenül se tanuljon meg adózni, valamit megtervezni, meg vállalkozni, mert akkor vinné is a végén valamire.
Ráadásul ebben a kamuműveltségben a kémia, fizika és matematika alig kap helyet, amik meg ma a leginkább hátráltatják gazdaságunk fejlődését, mert 2016-ban a hiányzó szakmunkás NEM a festő-mázoló, hanem a CnC programozó, a vegyipari laboráns, meg a elektronikai asszisztens.
 A magyar iskolarendszer valójában 1922-ben tart, lassan 100 év lemaradásban van a valósághoz, a pedagógus-kutatók pedig random érvénytelen külföldi modellekre verik a nyálukat belterjes konferenciakötetekben, miközben az átlag gyerek funkcionális analfabéta, mert a padtársával a brutálisan alulfizetett (nem kell bevenni a habony-propagandát) tanárnak 30 percet kell visítozni, hogy az hajlandó legyen a pad késsel vagdosása helyett elővenni a könyvet a táskából. De ne a Gézuka fejét csapkodd vele Vencel!



9 – A magyar életminőség – „A dolgozó meg volt becsülve” - HAMIS

 „A magyarok indokolatlanul panaszkodnak, hiszen a világ legjobban élő 20%-ba tartozunk.” Ez a mocskos módon hazug mondat 1960 óta heti szinten elhangzik a magyar médiában. Az a szép benne, hogy még a hetvenes években sem volt igaz, azóta pedig egyre távolabb van a valóságtól. Ezt az sem írja felül, hogy sokan ma még annál is szarabbul élnek, mint ami akkor volt. Attól, hogy a libafos büdösebb, mint a disznószar, attól még nem jó sertéstrágyát enni.
 A legvidámabb barakkban semmivel sem volt jobb élet, mint a többi fejlődő országban, mindössze a magyar emberek nem tudták hol tart a világ. Szerencsére. Különben pánikolna mindenki.  Az a kicsiny életminőségbeli többlet volt az abból fakadt, hogy 1 millió gyerek került abortuszra 1960 után és a magyar társadalom 1 millió emberi lény megspórolásával elkölthette azt a pénzt amit aztán Köbambira, balatoni lángosra, meg nyesedékrúdra költhetett.
 Gyakorlatilag Kolumbiával, (a mai) Kazahsztánnal és  Marokkóval vagyunk egy szinten régóta. Mondjuk a kommunizmusban az oroszok olyan szinten szétlopták Csehszlovákiát, Lengyelországot és Magyarországot, hogy nem volt érdemi különbség. Totális tévedés, hogy nálunk volt a legjobb életminőség a KGST-ben. Valójában a Cseh és Lengyel területek jobbak voltak nálunk, a Bulgárok és Románok meg rosszabbak. És igazából mindegyik KGST ország elmaradt a világ vezető országaitól.

10 – A Magyar konyha – „Akkor még mindenki jól lakott és a fél világot mi etettük” HAMIS

 A magyar élelmiszeripart a kádárprolik igénytelensége tette tönkre, nem a rendszerváltás, mert a nyesedékrúd és a kannásbor a világ többi országában eladhatatlan. A magyar gasztronómia elleni „emberiségellenes” bűnök egész tömegét követte el a Kádár-rezsim, most csak 1-2 példa:
- Főzőkolbász nevű liszt és zsír alapú nyesedékrúd. És még örül is neki a panelproli.
- Vegeta-citrompótló-gulyáskrém. Az ehetetlen szarokat e vegyszerrel tettük ehetővé. Ez egy dolog, az rosszabb, hogy a nosztalgia máig életben tartja ezt a három vegyipari hulladékot.
- Hal, zöldség? NEEEEM. olajos lángos, penészes fasírt, meg KANNÁSBOR.
Minderre a csúcsot a vegeta nevű vegyipari hulladék, a rántotparízer (ami konkrétan mérgező nagy mennyiségben) valamint a zöldséget nyomokban még tartalmazó lisztes víz, azaz a menzai főzelék volt.


+1 – A magyar szinkron és a magyar mesék legendáriuma – Nagyjából Hamis

 A magyar szinkron és meseipar pár csodás terméke (elég csak a Magyar Népmesék sorozatra gondolni) miatt népszerű gondolat a kiváló szinkronunkra hivatkozni. Valójában a magyar szinkron bődületesen szar. Aki tud „külföldiül” az pontosan tudja, hogy hemzsegnek a brutális félrefordításokból, az eredeti értelmes és mély kulturális hivatkozások helyére beszúrt ostoba poénok, valamint a mondanivalót elbagatelizáló indokolatlan szövegelemek tonnái vannak szinte minden szinkronban.
 A Die-Hard eredeti vicces szövegei helyére illesztett gügyögések, az értelmetlen mondatok berkásai (töltény helyett löveg, sosem műkdött helyett sosem hibázott) és más az értelmet teljesen ellentétére fordító elbaszások mellet előferdült több esetben, hogy konkrétan nemet váltottak a hangmérnökök (nőből férfit gyárt a magyar szinkron!). Simán előfodrult, hogy az eredeti „csak vicceltem” a magyar verzióban már csak „Éééés” lett, a nem igen és a sosem az hamarosan.
 A gyerekműsorok 90%-a primitív életképtelen debil felnőttek szintjén készült. Valójában a Pszichiátriára és nem gyerekeknek kellett volna nyomni azokat. A Futrunka utcától a Háromkívánságig ment a népbutítás. A legszomorúbb, hogy a már említett elcseszett társadalmi stockholm szindróma miatt még jónak is érzik utólag az emberek azt a szemetet amit gyűlölni kellene. Ez a zenékre is igaz, a pedofíliára felbujtó Szanditól, a tejes léthazugságot előadó Trabat dalig.
 Egyébként a szégyenteljes lejtmenet alsó pontjait a BSG magyar szinkrona volt, ami nem hogy értékelhetetlen, de sértően debilnek nézte a nézőket. A mesék terén pedig a Vuk2, ami valószínűleg minden idők legszarabb 3D animációs meséje és a jóízlés elleni förtelmes merénylet.
 Az önigazoló nosztalgiázás halszagú szikkasztólyának egyik leghitványabb eleme a szoci időszak ostoba, a nézőket debilnek néző műsorainak istenítése. Az Ablak, a Szomszédok kimondottan primitív idótáknak készült, tessék elgondolkozni hogy annak tartja-e saját magát is az aki majd neki áll védeni azokat a szappanoperák szintjét sem elérő szemét. Az alapjuk az, hogy mindenki fiatal szeret lenni és mind a két műsor korábbi, konkrétan nem meghatározott időre hivatkozott, hogy „bezzeg akkor”. Ezt még némi panelproli tempóval megszórva elérte, hogy egy verbális rorsah táblaként mindenki valami tartalmat képzelhessen bele az ostoba és érdektelen műsorokba.

Összegezve

 A káderkommunizmust sokan ma saját tudtukban „szép múltnak” érzik és halálosan meg is vannak győződve arról, hogy ez igaz. Ha lenne időgép akkor a saját akkori énjük is arconröhögné őket, hogy hogyan mondhatnak ekkora ökörséget.
 De ne hagyjuk, hogy a memóriánk becsapjon minket, a Kádár korszar pusztító volt és szörnyű hatását máig érezzük. Orbán és Gyurcsány pont úgy következik a bemutatott kádári 11-ből, mint a nemfürdésből a lábgomba. A nosztalgiázás miatt érezzük „bölcs tanítónak” azokat a hatalommániás piti tanárokat akik megnyomorították az osztálytársaink felét, és érezzük remek járműnek a szarravaló trabantot, de ez sajátos, önbecsapó pszichológiai folyamat, egy össznépi Stockholm szindróma.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése