2018. augusztus 10., péntek

Űrhaderő? Egy újabb téma amiről a teljes média ökörségeket ír...


Trump zseni vagy idióta?
Ez alapján az ötlet alapján egyik sem.
A média szokás szerint nem néz utána annak, amiről fröcsög és ezzel félre vezeti a teljes világot... és saját magát is. Az űrhaderő felállítására ugyanis 1998-óta zajló, megalapozott projekt az amerikai haderőben, nem Trump ad-hoc ötlete. Maga az USAF 1997-98-ben történt átszervezése során eleve be lett tervezve 2020-as határidővel egy űrhaderő felállítása (Briefing, HQ AFSPC/XPX, subjects Air Force Space Command Vision), és a szükséges háttér előteremtéséhez nélkülözhetetlen lépcsők sorozatát is feltárták tanulmányokban (Air Force Space Command Strategic Master Plan, 1997).

 Valójában nem Trump ötlete a Space Corps, hanem több évtizedes fejlesztési program célja.

 1998 végén Clinton bácsi rendelte el a szükséges kutatások (lő 3D nyomtató) és tanulmányok megkezdését, megindultak a részprojektek (UAV-k, C2 rendszerek, lézerfegyverek). Egyébként az idő közben lefújt FCS rendszer is ezzel karöltve készült volna, de csak részben realizálódott (lö drónok, érintőképernyős tablet - igen a Future Soldier projekt már 2003-ra ezzel akart ellátni minden rajparancsnokot). Tehát valójában az űrhaderős terv olyan szépen fut 1998 óta, hogy mára a mindennapjaink részét képezi számos eleme!

 Az "idióta fantazmagória" működése gyakorlatban: a Space Force 2020 tanulmány által lefektetett műholdas vezérlésű harci drónok rendszerének tényleges bevetése ISIS célpontok ellen, 2016 (MQ-9).

Mire jó a Space Corps?
A korabeli dokumentumok több releváns (mára valósság vált) veszélyt jeleztek előre, amiben az űr, mint harctér szerepe nőni fog. Ilyen a határokat teljesen semmibe vevő 21. sz.-i globális és regionális terrorizmus és szervezett bűnözés (drog-, ember- és gyerekkereskedelem; maffiaállamok létesülése), valamint az állami irányítás nélkül maradt területek gyors növekedése (pl Szomália, Száhel öv részei, stb.). Továbbá a high-tech fegyverek elterjedését is előre jelezték (ma már a legutolsó afgán csapat is kínai rakétákkal rendelkezik, amihez olyan iPhone-on futó orosz ballisztikai program van amivel 5 m CEP pontosság is elérhető, az ISIS É.-Ny. Irakban Csecsen és Bosnyák zsoldosok segítségével olyan szintű hadműveleteket szervezett le, ami sok európai komoly haderő is megirigyelne).
Ezek ellen a veszélyek ellen a hagyományos haderők tehetetlenek, pont azért mert állami szint alatt zajlanak, elszórva, konkrét célok és érdekrendszerek hiányában. Ez az akkor science fiction-nak tűnő előrejelzés ugyebár elég szépen be is bizonyosodott 2000 óta: 
 • A drogháborút elvesztette a "nyugat" a kartelek nagyobb gazdasági, katonai és politikai potenciállal bírnak mint sok közepes ország.
 • A földön sosem volt annyi rabszolga még mint ma, a maffia komplett államrészek felett vette át az irányítást, míg a bukott, nem funkcionáló államok száma rég meghaladta a 20-at. Latin Amerika, Afrika és Ázsia sok-sok Magyarországnyi területe nem államok, hanem kartelek, bandák és magánhaderők irányítása alatt vannak, komoly katonai erőkkel.
 • A kurrens háborúk java nem országok, hanem multinacionális "vállalatok", félkatonai/politikai/vallási csoportok között zajlanak, regionális szint alatt (Zetas), vagy épp sok ország területén (ISIS). A magánhadseregek és globálisan mobilis zsoldosok jelentősége sokszorosára nőt: ma már nem magányos bérgyilkost bérelnek fel, hanem komplett századokat és zászlóaljakat is.
 • A kíber-terrorizmus és ipari kémkedés járványszerű terjedése pedig ténykértéssé vált.


 2018 valósága: tömeges emberkereskedelem és rabszolgaság, irreguláris háborúk, tengeralattjárókat gyártó államnyi drogkartelek, high-tech technológiákkal felszerelt terroristák és magánhaderők. Valójában a modern konfliktusok főszereplői már nem államok: a hagyományos haderők NEM erre valók.

Tehát mára a hétköznapi valóság lett az, ami 1995-ben a cyberpunk irodalom volt. Állami szint alatti konfliktusok, nemzetközi kockázatok, fejlett fegyverek széles örű terjedése, aszimmetrikus harcmezők és nem-állami hadviselők jellemzik a 21. század harcmezőit.
Az űrhaderős tervekből mi valósult meg eddig?

Mit tehet ez ellen az űrhaderő?
 • Globális lépték: egy lézerekkel/rakétákkal felszerelt műhold bárhol, bármikor bevethető.
 • Hírszerzési dominancia: a terv fő eleme, hogy valós idejű hírszerzési adatok alapján azonnali reakciók történjenek
 • Többdimenziós manőverezés: a "függőleges átkarolás", azaz a légierők kialakuásával nagyjából azonos léptékű ugrás az űr bevétele, mivel teljesen új dimenzióba helyezi a taktikai mozgékonyságot és az ellenség hagyományos védelmének megkerülését.
 • Légi dominancia: az űrhaderő egyik fő feladata a légierők elfojtása, gyakorlatilag öngyilkossággá degradálná egy MiG felszállását a repülőgépek ellen használható lézerek és rakétafegyverek elterjedése, valamint a távvezérelt harci drónok tömeges bevetése.
 • Globális csapásmérés: precíziós és relatíve olcsó támadások lehetősége földi és vizi célok ellen, bárhol a planétán lézerekkel vagy kinetikus eszközökkel (egy űrhajóról indított pár dolláros acél lövedék meteorként becsapódva legalább akkora pusztítást okozhat, mint egy szőnyegbombázás).
 • Zavarás és roncsolás: Védelmi és támadó műveletekben egyaránt hatásos az ellenséges logisztika és vezetés ellehetetlenítése bizonyos objektumok fizikai károsításával vagy elektronikus zavarásával (ECM).
 • A felderítés új dimenziója: a felderítő elszközök (műholdak, mikroműholdak és műholdakon keresztül vezérelt drónok rendszere) globális szinten is lehetővé teszi a közel valós idejű megfigyelést. Mivel az eszközök nem-optikai (radar, akár röntgen is, stb) érzékelőkkel is rendelkeznek a rossz időjárási körülmények sem akadályozzák ezt.
 • Légköri műveletek: A program részét képezte bizonyos időjárás-módosítási tevékenységek képességének kialakítása. Ide tartozik a légköri areoszolok általi esőképzés, felhőoszlatás (pl szárazjég vagy ezüst-jodid segítésével). NEM, a Haarp és Chemtrail kontekók baromságai nem tartoznak ide!!!
 • A program leginkább kérdéses része az űrszállítású csapatok létrehozása, mert katonai alakulatok és utánpótlás föld körüli pályán állomásoztatása és landoltatása célpontok közelében szó szerint csillagászati összegekbe kerülne.
A koncepció központi eleme a hálózatosság és a digitális távvezérlés, nem az űrhajózás.

Mi valósult meg belőle eddig?
Az FCS és az SF2020 keretében elkészült részlet-fejlesztések egy jelentős része mára beépült a katonai mindennapokba. Ide sorolhatóak:
 •  Műholdanon keresztül vezérelt felfegyverzett és felderítő drónok (MQ-9 Reaper,  RQ-16, RQ-21 Blackjack)
 •  Lopakodó harci robotrepülők (RQ-170)
 •  Műhold- és űrhajó-elhárító rakéták (RIM-161 IIA)
 •  Digitális felderítési és vezetési rendszer (C2ISR)
 •  Optikai és elektronikai hírszerzési műholtak új generációja
 •  Különleges berendezések: 3D nyomtatók, kompozit fegyverek, stb...
RIM-161IIA, Műhold- és űrhajó elhárításra alkalmas ABS rakéta 2017.


Részlegesen elkészült, fejlesztés alatt álló, gyakorlatban már kipróbált rendszerek:
 •  Új generációs harci robotrepülők (RQ-180, Avenger)
 •  F.E.L. és kémiai lézerrendszerek fejlesztése, tesztelése légi és földi célok ellen
 • Új generációs tüzérségi lövedékek és rakéták (LRLAP) 
A valódi (és működő!) lézerfegyverek inkább emlékeztetnek távcsövekre, mint ágyúkra. Rossz hír a SW rajongóknak.

Fejlesztés alatt álló, gyakorlatban (még) nem alkalmazott elemek:
 •  Manőverező légiharcra és nagyléptékű csapásmérésre szolgáló harci drónok (RQ-180, X-47)
 •  Mágneságyúk
 •  Új kompozit páncélzatok és hibrid hajtású könnyen szállítható földi egységek (FCS, törölve; a fejlesztések jelentős része a mai elektromos autókban megtalálható)
 •  Egységes irányító rendszer (FCS, törölve)
A légiharc műholdakon keresztül vezérelt robotrepülőkkel mára valóság: az "űrháborús" terv java légköri eszközökre alapoz(ott), nem űrhajókra, ahogy a kommersz média sugalmazza.

Törölt vagy megszakított részek:
 •  Digitális katonai harci felszerelés "Future Soldier" (FCS, törölve)
 •  Földi fegyveres drónok "Terminátorok" (M.U.L.E., FCS, törölve, de újrakezdve, a fejlesztések jelentős része a mai őnvezető autókban megtalálható)
 •  Inteligens tömeggyártott kisméretű precíziós rakéták (XM501, FCS, törölve)
 •  Nagy mennyiségben "kiszórható" autonóm szenzorok (FCS, törölve)


Hadgyakorlat, nem filmforgatás! Az FCS program 2006-ra PS-kontrollelel vezérelhető drónokat és harci robotokat, exoskeletonokat, digitális megjelenítőkkel ellátott sisakokat, érintőképernyős katonai tableteket valamint 3D nyomtatókat fejlesztett ki. Bár Bush iraki háborúja miatt nem volt pénz befejezni a programot, de ma a többségünk kezében már megfordult valamelyik eleme. Amit a filmesek képzelnek a távoli jövő háborúinak az 2008-ban már elavult volt, az emberek elképzelése a jelenlegi haditechnikáról brutálisan le van maradva. Sajnos a SF2020 testvérprogramja nem készült el.

Mi NEM készült el?
 •  Új generációs olcsó működtetésű űrhajók
 •  Visszatérésre alkalmas újrahasználható űrrakéták (a SpaceX a projekttől függetlenül összehozta)
 •  Gyakorlatban működő, kistömegű F.E.L. lézerfegyver
 •  Nagyméretű űrállomások építéséhez (itt nagyjából a ISS méretének tízszereséről beszélünk) szükséges háttér
 •  Gyakorlatilag a FCS rendszer 90%-a (ment a levesbe az iraki háború költségei miatt).
A lézer fegyverek fejlesztése sokkal lassabban halad, mint tervezték.

Tehát az Űrhaderő nem Trump zseniális ötlete, vagy ostoba lázálma, hanem egy 20 éve futó célzott és megalapozott program, melynek számos eleme ma már a civil életben is elérhető. 
Kész lesz-e 2020-ra? Biztos, hogy nem, nagyjából 2030 lehet reális dátum HA meglesz a szükséges politikai akarat.
Gyökeresen meg fogja változtatni a háborúkat? Nem, nagyon meg fogja nehezíteni a gerilla típusú hadviselést, de nem tudja majd megakadályozni ez sem.

__________________________
Források:
 • USAF Research Report AU/ACSC/170/1998-04 - Space Force: 2020 (1997)
 • Air Force Doctrine Document 2-2. Space Operations (1997) 
 • Air Force Strategic Plan.1.6. (1997)
 • Air Force Space Command Strategic Master Plan 1997-2020. (1997)
 • Interim Report on Organizational and Management Structure for the National Security Space Components of the Department of Defense 1601. (2018)
 • GAO-03-1010R FCS report (2003) United States General Accounting Office
 • Lt Col J. Kevin McLaughlin (2001) Military Space Culture. - Commission to Assess United States National Security Space Management and Organization
 • Lt Col T. D. Bell (1999) Weaponization Of Space: Understanding Strategic and Technological Inevitabilities. - Center for Strategy and Technology Air War College Occasional Paper No. 6 
 • A.M. Robinson - B. A. Jones (1998) Distinguishing Space Power from Air Power: Implications for the Space Force Debate. -Air Command and Staff College
 • Maj. S. R. Petersen (1991) Space Control and the Role of Antisatellite Weapons. USAF, Air University Press, May 1991
 • Space Operations (2009) Joint Force Development Revision of Joint Publication 3-14.
 • Space Operations 3. (2013) Joint Force Development Revision of Joint Publication 3-14. 
 • Counterspace Operations (2004) Air Force Doctrine Document 2-2.1 
 • Strategic Master Plan FY06 and Beyond (2003) USAFSC
 • Air Force Instruction 10-503 (2010) Secretyry of the Air Force.
 • Maj. R. D. Moorehead (1998) Will We Needa Space Force? Military Review.
  Report of the Commission to Assess United States National Security Space Management and Organization. (2001) US DoD.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése